Is een virtual assistant sexy mad men achtig of super suf?

Voor de één belichamen de woorden Virtual Assistant alles waar ze ooit van gedroomd hebben en voor de ander is een VA nog ongelooflijk vaag, en, eerlijk, klinkt het een beetje suf. Niet sexy Mad Men-achtig en ook niet online superwomanachtig. Wel oubollig en saai. En ja, als je dat niet bent, wat dan? 

Deze week kreeg ik een mail in mijn inbox van een heel leuke babe, die gecharmeerd is van één van onze opleidingen, maar toch ook nog een beetje twijfelde. Ze stuurde me een heel eerlijke, recht-voor-z'n-raap mail, met twee vragen. Nou houd ik erg van de praat-lekker-in-normale-mensen-taal en straightforward mentaliteit, dus deze mail was een feestje voor me. 

Omdat ik weet dat ze natuurlijk niet de enige is met deze vragen, deel ik zowel haar vragen, als mijn antwoord met je. 

HAAR E-MAIL MET VRAGEN

"Sinds een tijdje spookt het woord vrijheid wel één keer per uur door mijn hoofd en van die 16 uur per dag dat ik wakker ben, moet ik ook bekennen dat ik minimaal drie keer per dag aan jou denk.

Nu begrijp ik dat alles altijd mooier wordt verpakt (al twijfel ik echt niet aan je bedoelingen natuurlijk), dus ik vraag het je recht op de man af :-)! Weet ik na je 9-daagse training echt of VA zijn iets voor mij is? Ik bedoel, heb ik dan een duidelijk antwoord? Een echte ja of nee? 

In mijn hoofd is VA zijn namelijk zo spectaculair, maar zodra ik googel op 'virtueel assistent’ komt het sufheidgehalte al vrij snel in beeld! Veredelde secretaresses die telefoontjes aannemen en mails beantwoorden. Dan zit je toch liever op kantoor met collega’s? Ik wil gewoon knallen, resultaten boeken en ook geld verdienen. 

Ik hoor heel graag van je." 

MIJN ANTWOORD

"Gaaf dat je mailt en vooral dat je zo straightforward bent, love that. En je vragen zijn legit (en awesome dat je zo veel aan mij denkt, I like that :-p ). 

Ik ga je niet de garantie geven dat je een duidelijke ja of nee hebt na de training, maar ik denk het wel. Ik krijg van iedereen altijd de reactie dat de training zoveel duidelijkheid geeft. Voor het merendeel van de deelnemers betekent dat, dat ze helemaal voor het VA'en willen gaan en die paar mensen die dat niet willen, zijn helemaal blij dat ze nu in ieder geval veel beter weten wat ze wel willen. Sounds like a win-win to me. 

En ik snap wat je zegt over dat suffe imago ervan, dat had ik ook ooit. Maar ik doe dus erg mijn best dat imago er een beetje van af te stoffen, want het klopt gewoon helemaal niet. Werken als virtual assistant is juist zo gaaf, omdat je er zoveel kanten mee op kan. En er bestaat ook niet zoiets als de virtual assistant, elke VA doet zulke verschillende dingen. Daar gaan we ook helemaal induiken tijdens de training. 

En die palmbomen en andere wilde verhalen? Ze zijn niet gelogen, maar natuurlijk volledig afhankelijk van wat jij zelf wilt én van je eigen inzet. Ik ken veel waanzinnige VA's, die vooral heel gave werkzaamheden doen, met gave mensen en op gave plekken. 

Does that answer your questions, lady?"