Voldoen aan de verwachtingen van anderen zorgt niet voor quinoa op de plank

Zo’n vijf jaar geleden kon ik online niet veel anders dan mijn e-mail openen en iets opzoeken via Google. Mijn vader lacht me nog steeds uit (vol trots weliswaar) bij het feit dat ik nu een succesvolle online business run, één van de allereerste virtual assistant trainers van Nederland en België ben en ook nog eens genomineerd voor de VIVA400 als één van Nederlands meest inspirerende vrouwen. 

Waarom hij me uitlacht? (Of toe)? Omdat hij dit never nooit niet van me had verwacht. Niet op deze manier. Ik had het zelf ook niet verwacht overigens. Ik kom absoluut niet uit een ondernemersgezin. Ik heb zelfs nooit geweten wat ik wilde worden als ik later groot ben. Weet ik trouwens nog steeds niet.

Wat ik wel weet is dat ik het verdomd leuk vind wat ik nu doe. En dat de enige reden dat ik al deze bijzonder mooie dingen doe is, omdat ik op een bepaald punt heel bewust heb gekozen niet meer te leven naar de verwachtingen van anderen. Om mezelf niet meer in de vorm te duwen die anderen geschikt vinden voor mij. 

Tegenwoordig kies ik mijn eigen vorm. Daarin pas ik namelijk het beste. In mijn vorm ben ik het leukste en kan ik bergen verzetten. Op mijn eigen manier dus. 

Was it all rainbows and chocolate shitting unicorns? No way. Was ik vaak scared shitless en heb ik totaal oncharmant tranen met tuiten gejankt alsof de wereld verging? Echt wel. It was a bumpy road.

Waarom ik je dit vertel? Omdat ik iets wil zeggen over verwachtingen van anderen en de niet-normaal-veel-en-gave mogelijkheden die je hebt als je het voor elkaar krijgt niet naar die opgelegde verwachtingen te leven. 

Verwachtingen van anderen zullen er altijd zijn en veel mensen vinden het heerlijk om je al hun ideeën, over wat jij allemaal wel en niet zou moeten doen, even lekker in te wrijven. De truc? Sterk genoeg zijn om, ondanks dat, toch lekker te doen wat jij graag wilt. Vaak heel moeilijk, dat weet ik dondersgoed. Maar na veel ups and downs en keihard gevochten te hebben met demons from the past, weet ik ook dat proberen te zijn, wie belangrijke mensen in je leven willen dat je bent, het gewoon niet waard is. 

Hoe is dat voor jou? Kies je voor wat jij wil of voor wat er van je wordt verwacht? Als je het laatste antwoordt, ben ik heel benieuwd of je daar echt blij mee bent. Zeg maar, echt, echt stuiterbalblij. Laat het me weten als het zo is, want zo iemand heb ik nog nooit ontmoet. 

Ik begeleid hartstikke veel VA's en veel van hen vertellen me dat ze lang hebben geprobeerd in een bepaald hokje te passen, waarin ze zich niet lekker voelden. Ze vertellen me hoe lastig het was, om het anders te gaan doen en hoe vaak ze daar over hebben getwijfeld. En uiteindelijk vertellen ze me allemaal hoe blij ze zijn, nu ze er wel voor hebben gekozen hun wildste verlangens na te jagen. Ze jubelen dat ze het veel eerder hadden moeten doen, omdat ze nu zo veel mogelijkheden voor zichzelf hebben gecreëerd. Wat echt het allerlekkerste gevoel van de wereld is. Says they.

Mijn lief heeft er altijd in geloofd, dat ik alles kan creëren waar ik naar verlang en dat, ondanks dat er heel veel mensen zijn die daar anders over denken, dat helemaal geen verschil hoeft te maken. Als je maar in jezelf gelooft en de ballen hebt om te gaan doen wat je echt graag wil. Hij heeft mij enorm geholpen om stappen te zetten die ik eigenlijk doodeng vond en er valt met geen toetsenbord te beschrijven hoe dankbaar ik hem daar voor ben. It changed my life

Een paar van de mooiste woorden die ik heb gehoord tijdens mijn online carrière, is van mensen voor wie ik iets soortgelijks heb mogen betekenen. VA's die me toevertrouwen dat er door de VA Kickstarter, de 7-daagse introductie tot virtual assistant, in hun hoofd, hart en business zo veel is veranderd. Een andere kijk op de wereld en op zichzelf, waarmee ze echt vooruit komen. En daar bovenop een lekker lopende business en nieuwe klanten die voor quinoa op de plank zorgen (just kidding, ik ben een broodfan in hart en nieren). 

Ik weet dat de corporate world niet mijn ding is, 9 tot 5 ook niet en iemand aan wie ik verantwoording moet afleggen ook niet. Ik ben te eigenwijs, te koppig, te georganiseerd en te chaotisch. Ik heb veel te wilde verlangens en megagrote dromen. Mijn hoofd explodeert van de creatieve ideeën en ik zie veel te veel mogelijkheden, voor mijzelf en voor anderen.   

En ik weet het zeker, als je dicht bij jezelf blijft en kiest voor wat je echt belangrijk vindt en waar je wild enthousiast van wordt, dan kun je echt alles mogelijk maken. 

Durf je?

BusinessThamara Zijlstra