Het belangrijkste in business (zelfs als zelfstandigen zeggen dat het niet zo is)

 

Weet je wat ik raar vind? Zelfstandig professionals die zeggen dat geld verdienen niet het belangrijkste is in business. Maar neem je je business serieus? Dan is geld belangrijk. 

Geld het belangrijkste van de wereld? Dat is nogal subjectief. Maar geld het belangrijkste in zakendoen? Hell yeah, dat is zo klaar als een klontje. Zakendoen betekent per definitie dat je commerciële activiteiten verricht. En commercieel zijn betekent winst maken. En omdat we niet meer in 1632 leven en de industriële revolutie echt al een paar honderd jaar achter ons ligt betekent winst maken in onze huidige tijdsgeest geld verdienen. Geen ruilhandel, geen productvermeerdering of wat dan ook. Gewoon keiharde doekoes, dinero’s, pesos. El money. 

Een business waar je geen geld mee verdient is niet meer dan een inschrijving bij de Kamer van Koophandel, het is géén business. 

De manier waarop je met je geld omgaat zegt veel over wie je bent. Dat is gaaf, want dat betekent dat je je financiën helemaal zelf in de hand hebt. High five voor jou. 

Jij als online werker bent fucking awesome. Om online te werken moet je namelijk behoorlijk wat in je mars hebben. Je moet zoveel weten, zoveel kennis hebben. Als zelfstandige sowieso en als virtual assistant ook al.

En naja, je shit over geld weten hoort daar ook bij. De meeste zelfstandig professionals die ik ken zijn namelijk voor zichzelf begonnen omdat ze een brandend verlangen hebben naar vrijheid. Omdat ze zichzelf en de mensen om zich heen belangrijk vinden en daar goed voor willen zorgen. Omdat dansend door het leven gaan gewoon echt heel veel leuker is dan wanneer je dat niet doet. En geld? Geld maakt dat mogelijk. Financiële vrijheid maakt dat mogelijk. 

But I get it, geld kan zowel waanzinnig zijn als lastig. Want, laat me raden, je wilt niet iemand zijn die alleen maar met geld bezig is en je wilt geen materiële zak zijn. Stiekem droom je er echter toch regelmatig van om genoeg geld te hebben zodat je je geen zorgen hoeft te maken over je financiën.

You know what, eigenlijk wil je toch ook best wel dat beetje extra verdienen, om genoeg geld te hebben om leuke dingen mee te doen. Vaker op vakantie, een dagje naar de sauna? Of misschien geef je je geld liever weg en help je er anderen mee. Een dikke donzen winterjas voor je nieuwe buurman die vanuit een oorlogsgebied naar hier is gevlucht. Geld maakt veel mogelijk. 

In dit geval gaat het gezegde meten is weten op. 

De manier waarop je zakendoet en wat je met je winst doet is heel persoonlijk en go wild, doe dit helemaal op je eigen manier. Het is wat je business van jou maakt. Uiteindelijk is geld echter toch altijd het resultaat. 

Neem je je business serieus? Dan is geld belangrijk. Heb je je boekhouding op orde? Go babe! 

Is het echter hocus pocus voor je? Omdat je net begint of omdat je het gewoon niet zo leuk vindt en het al die jaren dus maar een beetje zo-zo hebt gedaan? No worries, de meesten beginnen zo. But get your shit together. Linksom of rechtsom, het maakt niet uit. Zorg dat je inzicht hebt in je financiën en regel die winst.

BusinessThamara Zijlstra