Tijd en geld besparen door te googelen als een pro: deel 1

 

Iedereen kent Google. Het is zelfs zó bekend, dat zoeken op Google een eigen werkwoord heeft gekregen: googelen. Ik googel, jij googelt. Maar haal jij alles uit deze zoekmachine? Gebruik jij Google al slim? Door je zoekopdracht goed te formuleren, kun je de informatie die je zoekt beter en sneller vinden. In deze serie geef ik jou 5 dagen lang tips en trucs waarmee dat definitely gaat lukken!

Google als een Pro-deel 1.png

DEEL 1: GEBRUIK GOEDE ZOEKOPDRACHTEN

 
 • Keep it simple! Typ niet ‘waar is het dichtstbijzijnde politiebureau?’, maar typ ‘dichtstbijzijnde politiebureau’. Google weet waar jij bent (je kunt je locatie helemaal onderaan een zoekopdracht checken en eventueel wijzigen), dus weet ook waar het voor jou dichtstbijzijnde politiebureau is. Maak je niet druk om de spelling of om hoofdletters. Hoofdletters zijn niet nodig en Googles eigen spellingcontrole gebruikt automatisch de meest gebruikte spelling van de ingetypte woorden.

 • Als je iets op een specifieke locatie zoekt (bijvoorbeeld in Amsterdam), zet die plaats dan in je zoekopdracht, bijvoorbeeld ‘kapper amsterdam’.
   

 • Probeer bij je zoekopdracht woorden te gebruiken die waarschijnlijk gebruikt worden op de site waar je terecht wilt komen. Gebruik bijvoorbeeld ‘hoofdpijn’ in plaats van ‘ik heb pijn in mijn hoofd’.
   

 • Soms geeft de simpelste zoekopdracht niet de gewenste zoekresultaten. Probeer dan beetje bij beetje zoektermen toe te voegen. Bijvoorbeeld ‘sollicitatiegesprek’ (eerste zoekopdracht), ‘sollicitatiegesprek voorbereiden’ (tweede zoekopdracht), ‘sollicitatiegesprek voorbereiden werknemer’ (derde zoekopdracht). De zoekopdracht wordt zo geleidelijk verfijnd, zodat je minder, maar gerichtere zoekresultaten krijgt. Je gaat niet van de eerste naar de derde optie, omdat je dan misschien misloopt waar je naar zoekt.
   

 • Als je iets zoekt, maar niet het antwoord kunt vinden, probeer dan dezelfde vraag met andere woorden te stellen. Mensen kunnen dat wat jij zoekt op een andere manier opgeschreven hebben dan jij dat gedaan hebt.


Nu heb je de eerste basics onder de knie, yay! Deze vijf dagen deel ik elke dag een nieuw artikel met je, met alle ins and outs over hoe je de waanzinnige zoekmachine die Google is, optimaal kan gebruiken. Er zijn ontzettend veel details en weetjes die online onderzoek niet alleen makkelijker maken, maar je ook nog eens bergen tijd schelen. Dus, zie ik je morgen?

SerieThamara Zijlstra