Tijd en geld besparen door te googelen als een pro: deel 3

 

We zoeken ons wat af online, van nieuwe schoenen tot aan een hippe vergaderlocatie ergens op de hei. In deze serie geef ik je 5 dagen lang tips en trucs waarmee je de informatie die je met Google zoekt, definitely beter en sneller kunt vinden. Gisteren hebben we gekeken naar het gebruik van de tabs, vandaag neem ik je mee naar een wat meer technische manier van zoeken: de Google operators.

Googel als een Pro-deel 2 (2).png

DEEL 3: GOOGLE OPERATORS

 

Door gebruik te maken van Google operators kun je heel gericht zoeken. Er zijn vele operators te gebruiken, maar in deze blog bespreken we er een aantal, namelijk aanhalingstekens, het minteken, filetype, intitle en allintitle.

 
 • Aanhalingstekens “ ”: als je je zoektermen tussen aanhalingstekens zet, geef je Google de opdracht om te zoeken op die termen bij elkaar. Als je zou zoeken op bijvoorbeeld “to be or not te be”, dan krijg je alleen resultaten waar die exacte woorden in die exacte volgorde in zitten. Als je zonder aanhalingstekens zoekt, krijg je ook resultaten waarin de woorden niet direct bij elkaar staan. Hou er wel rekening mee dat je mogelijk relevante zoekresultaten uitsluit door met aanhalingstekens te werken.
   

 • Minteken -: het gebruik van – voor een zoekterm geeft aan dat een woord absoluut niet in de zoekresultaten naar voren mag komen en dus uitgesloten moet worden. Als je bijvoorbeeld informatie wilt over diëten, maar niet over suikervrije diëten, dan kun je zoeken op ‘diëten –suikervrij’.  
   

 • Tilde ~: als je een tilde gebruikt bij je zoekopdracht, krijg je niet alleen zoekresultaten voor dat specifieke woord, maar ook voor synoniemen ervan. Als je bijvoorbeeld zoekt op ‘ ~toetje’, krijg je naast resultaten over toetje, ook resultaten over nagerecht en dessert.   
   

 • Filetype: het is mogelijk om Google te laten zoeken naar een specifiek bestand of bestandstype. Stel dat je een PowerPoint- presentatie zoekt over SEO, dan wordt je zoekopdracht ‘seo filetype:pdf’. Hoe cool is dat?
   

 • Intitle: door de intitle- operator te gebruiken geef je Google de opdracht om alleen in de titels van een webpagina te zoeken, in plaats van in de complete tekstinhoud. Dit maakt je zoekopdracht veel gerichter. Bijvoorbeeld: de zoekopdracht ‘webdesign’ levert zo’n 62 miljoen hits, de zoekopdracht ‘intitle:webdesign’ 479 duizend.
   

 • Allintitle: allintitle werkt hetzelfde als intitle, maar gebruik je wanneer je zoekopdracht uit meerdere woorden bestaat, dus bijvoorbeeld ‘allintitle:thamara zijlstra’. Nu krijg je alleen zoekresultaten met de woorden thamara zijlstra (bij elkaar) in de titel.

 

Deze manier van zoeken vergt wat oefening, maar als je het onder de knie hebt, kan dat je zoektijd enorm inkorten en zullen de zoekresultaten veel gerichter zijn.

In het eerste artikel in deze serie heb ik de absolute basics behandeld en in het tweede artikel laat ik je zien wat je allemaal kan met de Google TabsMorgen alweer deel 4, waarin ik je wat grappige, en natuurlijk handige, zoek features laat zien. Go for it! 

SerieThamara Zijlstra