Tijd en geld besparen door te googelen als een pro: deel 5

 

In deze serie geef ik jou 5 dagen lang tips en trucs waarmee je de informatie die je met Google zoekt, definitely beter en sneller kunt vinden. Gisteren hebben we gekeken naar features, die Google zelf het antwoord op je vraag laten geven. Vandaag laat ik je wat geavanceerdere manieren van zoeken zien, die van jou een echte pro maken!

Googel als een Pro-deel 2 (4).png

Deel 5: dieper op de zaken in

 
 • OR: met Google kun je meerdere zoekopdrachten tegelijk geven, waardoor je nóg specifieker kunt zoeken. Als je bijvoorbeeld zoekt op ‘asana OR trello’, dan krijg je zoekresultaten voor zowel Asana als Trello. Het werkt ook met zinnen, bijvoorbeeld ‘hoe benader ik klanten OR beste manier om klanten te benaderen’. Let er wel op dat je OR in hoofdletters typt!
   

 • Site: je kunt de reikwijdte van je zoekopdracht ook beperken tot één enkele website. Dat doe je door het gebruik van de site- operator: . Stel dat je alles wilt weten over bijvoorbeeld Zuid- Afrika, maar alleen in lonelyplanet.com wilt zoeken, dan is je zoekopdracht ‘zuid-afrika site:lonelyplanet.com’.
   

 • De asterisk*: als je een asterisk in je zoekopdracht gebruikt, werkt deze als een joker en vult Google hier zelf mogelijke woorden in. Is je zoekopdracht bijvoorbeeld ‘kleinste * in nederland’, dan krijg je een lijst met zoekresultaten van alle kleinste wat dan ook in Nederland, zoals kleinste camping en kleinste café.
   

 • Prijs: je kunt met Google op prijs zoeken. Typ hiervoor bijvoorbeeld ‘laptop €350’ en je krijgt allemaal zoekresultaten over laptops met dit bedrag. Je kunt overigens ook met andere valuta zoeken.
   

 • Puntje puntje ..: met het gebruik van .. kun je binnen een bepaald getalbereik zoeken. Zoek je bijvoorbeeld op ‘laptop €200..€500’, dan krijg je in de zoekresultaten laptops die tussen de 200 en 500 euro kosten. Handy!
   

 • Related: stel dat je fan bent van Spotify en je wilt weten of er soortgelijke diensten/websites bestaan, dan typ je ‘related:spotify.com’ en voilá, een enorme lijst met soortgelijke websites!
   

 • Hashtag #: met de hashtag- operator kun je naar hashtags zoeken, zoals bijvoorbeeld ‘#durftevragen’.
   

 • Info: je kunt zelfs heel makkelijk informatie over een bepaalde site opvragen! Als je bijvoorbeeld ‘info:google.com’ intypt, kun je kiezen voor het bekijken van de cache van Google, het bekijken van sites die lijken op google.com, het zoeken van webpagina’s binnen de site google.com en webpagina’s met het woord google(.com) zoeken.
   

 • Gelijksoortige foto’s: de afsluiter van deze blogserie. Je kunt niet alleen afbeeldingen zoeken met behulp van een zoekwoord, maar ook met behulp van een andere afbeelding! Ga naar images.google.nl of klik op de Google- hoofdpagina rechtsboven op ‘afbeeldingen’ en klik op het kleine cameraatje in de rechterhoek van de zoekbalk. Vervolgens kun je kiezen tussen ‘Afbeeldings- URL plakken’ of ‘Een afbeelding uploaden’. Met alleen de afbeelding kun je al zoeken, maar als je er één of twee zoekwoorden bij gebruikt, worden de vergelijkbare afbeeldingen nog een stuk beter. Wanneer je merkt dat je dit vaak gebruikt, dan kun je voor Firefox of Chrome de extensie Search by Image installeren.

 

Dit was ‘m, de serie over zoeken met Google. Hoeveel aha!- momenten heb je gehad? Ga al deze theorie meteen in de praktijk gebruiken, dan is is het binnen no-time onderdeel van je Google vaardigheden en weet je niet eens meer hoe je ooit zonder al die coole skills leefde. 

In het eerste artikel in deze serie heb ik de absolute basics behandeld en in het tweede artikel laat ik je zien wat je allemaal kan met de Google Tabs. Vervolgens heb ik een berg aan Google Operators behandeld en in deel vier natuurlijk die onwijs waardevolle en funny features. En vandaag heb je je zoekskills zeker naar een nóg hoger level getild.

Uiteraard is deze lijst niet uitputtend, maar met alles wat je hier hebt kunnen lezen ben je al een echte pro. Go crazy, baby!

SerieThamara Zijlstra