Er zijn drie soorten boekenlezers, dit zijn boeken voor twee daarvan

 

Boekenlezers, ze komen in drie varianten: je hebt de 365-dagen-per-jaar boekenverslinder, de op-het-strand-en-de-camping vakantielezer en de niet-lezer. 

Nu is het zomervakantie en mijn tijdlijn op Facebook wordt al weken overspoeld met de vraag naar de favoriete boektitels van anderen. Niet eens ter entertainment of ontspanning, zo blijkt, want het verlangen naar slimme business boeken is opvallend groot. De vloek en de zegen van de zelfstandig ondernemer denk ik. Als je voor jezelf werkt is het onmogelijk om je hoofd uit te schakelen van het business denken, zelfs als je op vakantie bent. Maarja, met een boek in je ene hand en een koude cerveza in je andere is studeren vanuit de hangmat in het zonovergoten Spanje niet echt een straf. 

Jullie hebben me geïnspireerd om ook mijn favo boeken op een rijtje te zetten, dus bij deze. Het zakelijke gehalte is aanwezig, al dan niet evident. Maar leren kan je van al deze boeken, want... WOW.

Mijn favoriete boeken

 

 • HALF OF A YELLOW SUN | CHIMAMANDA NGOZI ADICHIE
  Ik verslind de boeken van deze schrijver, ze is zo ontzettend goed. De karakters, de verhaallijnen, haar woordenschat.... Om vast te grijpen en nooit meer los te laten, zo mooi. Half of a Yellow Sun is het eerste boek dat ik ooit van haar heb gelezen en het is prachtig.

Het speelt zich af in de jaren 60 in Nigeria, ten tijde van de vreselijke burgeroorlog en vertelt het verhaal van drie totaal verschillende mensen: Ugwu de jonge houseboy (personal assistant/schoonmaker), Olanna, de mooie rijke vrouw van een professor en Richard, de verlegen Engelsman. Hun levens komen samen terwijl de wereld om hen heen uit elkaar valt. Een boek dat je niet weg wil leggen. 

Sleutelwoorden: liefde, overwinning, geluk, oorlog, geschiedenis, Nigeria, macht, relaties

 

 • JONATHAN LIVINGSTON ZEEMEEUW | RICHARD BACH & RUSSEL MUNSON
  Dit boek heb ik jaren geleden cadeau gekregen van mijn leuke-dingen-doen-vriend Arjen, omdat hij bij het lezen ervan meteen aan mij moest denken. Het boek vertelt het verhaal van een meeuw die zijn meeuwenleven te beperkt vindt. Hij streeft naar iets hogers, letterlijk en figuurlijk, en is daarom anders dan de andere meeuwen. Hij wordt hierdoor verstoten door de meeuwenkolonie. Als Jonathan Livingston Zeemeeuw vanaf dat moment in zijn eentje op avontuur gaat komt hij er al snel achter dat angst en verveling en haat de redenen zijn dat meeuwen zo kort leven. Hij leeft zijn eigen leven en daarin laat hij angst en verveling en haat niet overheersen. Hij leeft een fijn leven en ontdekt al snel dat er op andere plekken meer meeuwen zijn zoals hij.

Need I say more? 

Sleutelwoorden: vrijheid, leven, keuzes, avontuur, authenticiteit

 

 • THE ART OF ASKING | AMANDA PALMER
  De ondertitel van het boek is 'How I learned to stop worrying and let people help' en dat geeft meteen weg waarom dit boek zo ontzettend de moeite waard is om te lezen. Maar het is niet de enige reden, boy no.

  Amanda Palmer is muzikant in een punk cabaret band en verdiende ooit haar geld als levend standbeeld in de straten van Amerika. Tijdens haar wereldtours sliep ze op de banken en in de bedden van haar fans. Wat ooit uit noodzaak was als beginnende muzikant, maar al snel een manier van leven werd. Een leven van openheid en vrijgevigheid tussen vreemden en bekenden. Op het eerste gezicht lijkt Amanda een excentriek persoon, maar dit boek laat de overeenkomsten tussen haar en jou en mij zien als geen ander. 'When we really see each other, we want to help each other.' Ze is een grote bron van inspiratie voor me en het boek is waanzinnig leuk en leerzaam.

Sleutelwoorden: geven, vragen, community, samenwerken, authenticiteit, angst, overwinning, liefde

ResourcesThamara Zijlstra