2 hulpmiddelen voor directe verlichting bij verlammende onzekerheid

Onzekerheid lijkt wel het thema van de maand, ik krijg er zoveel vragen over. Of mededelingen. Of ik zie blogs over het onderwerp voorbij komen, Tweets en Facebook berichten. Ik zie het in mijn inbox en ik hoor het in mijn trainingen. Opmerkingen als: 

"Oh my god, als ik zie wat die ene virtual assistant allemaal weet voel ik mezelf zo klein, ik heb al die kennis echt totaal niet. Zal ik ooit een goede VA zijn?"

"Zij publiceert net precies wat ik dit weekend zelf heb bedacht om te doen. Fuck, nu kan ik het dus niet meer doen.

Onzekerheid; the big angry beast that seems to spoil a lot of progress and fun. Het houdt je tegen stappen te zetten en het zuigt alle lol uit de dingen waar je eigenlijk gewoon van zou moeten genieten.

En weet je? I get it. Iedereen is onzeker. Mannen, vrouwen, virtual assistants en niet-virtual assistants. Iedereen is onzeker over wat anders, maar iedereen is ergens onzeker over. Waarom? Omdat je een mens bent. C'est la vie. 

Je kan leren onzekerheid weg te nemen en je kan accepteren dat bepaalde onzekerheid er gewoon is. 

Sommige onzekerheid is het resultaat van gebrek aan ervaring en is dus met de tijd en nodige inzet vrij eenvoudig op te lossen. Andere onzekerheid is diep geworteld en komt voort uit ervaringen die je als kind hebt meegemaakt. Soms kan je dit zelf oplossen en soms heb je hier hulp bij nodig van een therapeut. Feit is dat onzekerheid gewoon heel verlammend kan werken en dan werkt dus niets meer.

Gelukkig zijn er twee vrij eenvoudige dingen die je kan inzetten voor directe verlichting. Ik hou je niet voor de gek, het lost de kern van je probleem niet op. Maar het kan je wel helpen iets te doorbreken en je focus te behouden. En dat is noodzakelijk om überhaupt stappen te kunnen zetten. 

 

DIRECTE VERLICHTING BIJ ONZEKERHEID

1) Creëer een ontwapeningstoolbox; amunitie om die bloody onhandige onzekerheid te lijf te gaan. Waar wordt je, no matter what, rustig van? Of extatisch? Denk aan een dikke vette lijst van de blijste songs ever (zoek-het-maar-uit-wereld-ik-ga-even-lekker-op-tafel-dansen-en-alles-komt-goed nummers). Of een lange wandeling door het bos. Of flirten in een café. Als je weet wat je helpt kan je het direct inzetten. Works like a charm

2) Ontvolg mensen/websites/social media kanalen waar je continu eraan herinnert wordt dat jij nog niet zo goed/ervaren/succesvol bent als zij. Is dit confrontatievermijdend gedrag? If you will. Het is namelijk nergens voor nodig om jezelf continu te pijnigen als iets confronterend is. Choose your battles wisely. Het is enorm overweldigend om alle informatie online dagelijks tot je te nemen. Door op deze manier duidelijk te kiezen voor wat je vooruit helpt help jezelf te blijven focussen. Dat is juist handig.

 

Ik denk dat je nooit vrij van onzekerheid zal leven, ook niet als je 80 bent. Maar dat is niet erg. Leer jezelf kennen en wees realistisch. Kies waar je echt in moet investeren om het op te lossen en wat je met een klik op de ontvolg- of play knop snel kan verbeteren. 

BusinessThamara Zijlstra