3 speelse, productiviteit verhogende tips voor zelfstandigen

 

Als zelfstandig professional hoef je je niet druk te maken over reizen in volle treinen met je neus in zwetende oksels, of onredelijke collega´s die zomaar hun taken op jouw schouders leggen.

Maar het leven zou het leven niet zijn, als je daarvoor in de plaats niet een andere uitdaging op je bord zou krijgen: het in beweging houden van je eigen productiviteitspeil. Elke dag.

En dat is niet altijd even makkelijk.

Veel van de timemanagement tips & tricks kennen we nu wel. Daarom heb ik 3 tips opgepend voor de zelfstandig professional, die verder gaan dan schema's en plannen maken.

 

1. MEER SPELEN

Eén van de voornaamste redenen om niet voor een baas te werken, is dat je als zelfstandig professional precies kunt doen waar je hart sneller van gaat kloppen. Jij bent nu namelijk de baas en jij bepaalt de regels.

Paradoxaal genoeg weerhouden onze oneindige to do-lijsten ons er regelmatig van om alleen maar bezig te zijn met wat we echt graag doen.

Schandalig eigenlijk. Je productiviteit gaat namelijk omhoog als je blij bent.

En hoe word je blij? Door te spelen.

En nee, spelen is zeker niet alleen voor kinderen. Marieke van Dam van Bureau Play heeft zelfs van spelen haar bedrijf gemaakt en heeft talloze voorbeelden om te laten zien dat spelen niet alleen heel leuk is, maar ook belangrijk. Juist voor volwassenen. Juist voor zelfstandig professionals.

 

2. NEEM VEEL PAUZES

Om een succesvol droombedrijf te hebben is het essentieel om hard te werken.

Maar het is net zo belangrijk om genoeg pauze te nemen. We zijn mensen, we zijn niet geprogrammeerd om oneindig door te werken.

Een tijd geleden heb ik met een groep meegedaan aan productiviteitsverhogende focussessies, georganiseerd door minimalist Patty Golsteijn van Minimal Switch

Patty was streng, we moesten verplicht elke 25 minuten een pauze nemen van 5 minuten (ook wel de pomodorotechniek genoemd).

Opvallend was dat elke deelnemer in eerste instantie klaagde over deze verplichte pauzes, omdat het rot voelt en onlogisch om te stoppen als je net lekker aan het werk bent.

Maar elke keer weer bedankte iedereen Patty met lovende woorden, omdat juist die continue korte pauzes de productiviteit verhoogden als een trein in snelvaart.

Lesson learned!

 

3. VERHUIS JE WERKPLEK NAAR BUITEN

Het creëren van een ideale werkplek heeft invloed op je productiviteit.

Waar alleen niet iedereen bij stilstaat, is dat je ideale werkplek niet per se gebonden is aan de 4 muren van je kantoor. En ook niet aan een koffietentje.

Heb je weleens buiten gewerkt? Met je laptop op schoot op een bankje aan het water, aan een tafeltje bij de geitenboerderij of vanuit een boomhut?

Avontuurlijk werken bevordert je productiviteit, omdat een nieuwe omgeving je creativiteit prikkelt. En van nieuw aangewakkerde creativiteit ga je vaak automatisch als een speer aan de slag.

Eén van mijn favoriete avonturiers is de Brit Alastair Humphreys. Hij bedacht het concept micro-adventures; een mini avontuur voor na werk, tijdens de pauze op werk of voor in het weekend. Kortom, dichtbij huis en toegankelijk voor iedereen.

In zijn opzet is het de bedoeling dat je je laptop thuis laat en jezelf uitdaagt tot het doen van nieuwe ontdekkingen. Ondanks dat ik hier vierkant achter sta, weet ik dat je zijn ideeën over microavonturen ook belachelijk goed kunt gebruiken ter inspiratie voor het verhuizen van je werkplek naar buiten.

 

Dus: spelen, veel pauze houden en op avontuur gaan om je productiviteit te verhogen. Zelfstandig professional zijn is het beste dat er is!

 

NO-BULLSHIT ADVIES, VIP DOWNLOADS EN BEHIND-THE-SCENE DETAILS RECHTSTREEKS IN JE INBOX, SAY YES?
Voor virtual assistants die klaar zijn met wat 'moet' en 'hoort' en verlangen naar meer vrijheid en avontuur, om de wereld te veroveren op je eigen manier.