Focus resulteert in meer inkomsten dan flodderwerk

Een interview met DJ Frank Zijdel

 

Introductie

We hebben op een dinsdagochtend afgesproken bij hem thuis, maar omdat zijn lief toch maar thuis blijft die dag en nog lekker ligt te slapen, neemt hij me mee naar een café en conceptstore om de hoek. We drinken allebei een verse muntthee met honing.

Nadat ik op social media had gevraagd of iemand me kan voorstellen aan een leuke vent om te interviewen voor deze rubriek, linkt mijn lieve collega-VA Dee me aan Frank. En Dee heeft gelijk, Frank is leuk. Bij elke vraag die hij beantwoordt zie ik hem stralen. Tegenover me zit een man, die na een burn-out het roer heeft omgegooid en nu een succesvol licht en geluidverhuurbedrijf heeft en als dj in clubs, op privé-feestjes en op grote festivals mensen opzweept met zijn eigen muziek. Het wordt een interview met een gepassioneerd mens over succes, 'het gewoon doen' en spelen met lichtjes en knopjes.

 

Het Interview

JE DOET VEEL VERSCHILLENDE DINGEN, WAAROM DOE JE WAT JE DOET?

Dat is een belangrijke vraag. Ik heb jaren van alles gedaan, waarvan ik dacht dat dat gaaf was, omdat ik er veel geld mee verdiende of er aanzien door kreeg. Ik belandde in een burn- out en dacht 'ja Frank, allemaal leuk en aardig, maar dat is niet waar je happy van wordt'. Toen heb ik mijn leven omgegooid en ben alleen maar gaan doen wat ik leuk vind. Kijk, stel dat het echt vreselijk slecht gaat, als ik in een caravan moet wonen bij wijze van, dan doe ik in ieder geval dingen waar ik energie van krijg. Dat is waarom ik doe wat ik doe.

 

MAAR HOE KOM JE DAN BIJ DJ'EN ÉN LICHT EN GELUID? EN JE BENT OOK NOG HEEL ACTIEF IN DE HOCKEYWERELD

Hockey is gewoon iets wat ik heel goed kan. Vroeger heb ik veel gespeeld en fulltime in die business gewerkt met jong talent, maar ik ben er bewust uitgestapt. Licht en geluid is altijd een passie geweest. Ik vind gewoon die lampjes gaaf en die grote mengpanelen. En dan het draaien, man, hoe moet ik dat nou uitleggen? In het licht en geluid zit niet zoveel creativiteit, maar in het dj'en juist onwijs veel. Wat willen mensen? Hoe speel je daarop in? Als dj begeleid je mensen in hun feestavond, je kunt ze heel veel lol geven. Ik produceer zelf remixes, omdat ik vind dat sommige nummers net niet stevig genoeg zijn voor mijn stijl en als je dan een paar honderd man uit zijn dak ziet gaan op jouw remix dan is dat de ultieme kick.

 

WAT DEED JE HIERVOOR WAARDOOR JE EEN BURN- OUT KREEG?

Vanuit de positie van salesmanager bij een IT-bedrijf, nam ik daar de functie aan van sales directeur. Ik zat toen in een fase waarin ik managers wilde managen, ik wilde dikke auto's en heel veel geld verdienen. Daar ben ik als een malle die burn- out in gerend. Alles was druk, alles moest beter. De situatie klopte totaal niet. Naja, en dáárvoor heb ik ook een eigen bedrijf gehad in de hockeywereld.

 

DUS JE HEBT WEL ERVARING MET HET ZELFSTANDIG ONDERNEMEN?

Ja, maar toen deed ik het samen met anderen en nu alleen. Natuurlijk werk ik met partners en samenwerkingsklanten en ik wil groeien, met personeel enzo. Maar ik bepaal zelf de grote lijnen en niet iemand anders.

 

EN DAT VOELT GOED?

Dat voelt fantastisch!

 

HOE HEB JE DE KEUZE GEMAAKT OM NA JE BURN- OUT DJ TE WORDEN EN LICHT EN GELUID TE DOEN?

Jeetje, eigenlijk door toevalligheden. Na die burn- out moest ik op zoek naar dingen die ik leuk vind, want dat is dan vaak de opdracht die je van een hulpverlener krijgt. Ik deed een interim-klus die ik heel leuk vond en was helemaal niet op zoek naar wat anders. Toen een vriend van mij 30 werd, heeft hij met anderen samen muziek gemaakt. Toen hij een duet speelde met een vriendin kreeg ik er kippenvel van. Toen wist ik dat ik iets met muziek wilde doen. Als experiment heb ik een dj- workshop gedaan. Nouuuu, ik was gelijk verkocht en van het één kwam het ander. Ik ging draaien en oefenen en toen ging het heel snel. Toen ik ergens mocht draaien en ze aangaven dat ze ook licht en geluid nodig hadden, heb ik daar op ingespeeld. Dan ben ik ook heel commercieel: ik vind het gaaf, er zit marge op en het heeft een toegevoegde waarde voor mijzelf.

 

GAAT HET GOED?

Het gaat goed ja, al verwar ik die vraag voor mezelf altijd. Kan ik er dik van leven? Nee.

 

SUCCES EN VEEL GELD HEBBEN ZIJN TWEE VERSCHILLENDE DINGEN

Precies.

 

JE HEBT ERVARING IN DE SALES, BEN JE ER OOK WELEENS ECHT VOOR GAAN ZITTEN OM UIT TE STIPPELEN WAT JE WILT BEREIKEN EN HOE?

Ja en nee, het breekt me in ieder geval op. Tijdens bepaalde periodes denk ik er veel over na, maar ik ben er nog niet voor gaan zitten om te bedenken waar ik precies naartoe wil. Eigenlijk moet ik daar de komende maanden meer strategisch over nadenken en dan met name over een online strategie, want daar doe ik helemaal niks mee. Zonde, want er wordt veel online gezocht naar licht- en geluidsapparatuur. Ik netwerk enorm veel, maar het is nu een beetje los flodderwerk en ik weet zeker dat als ik dat wat ga focussen het veel meer inkomsten oplevert dan nu.

 

WAT BREEKT JE PRECIES OP?

Ik ben met van alles bezig, houd 26 ballen in de lucht. Terwijl ik in mijn burn- out periode juist heb geleerd hoe belangrijk het is om focus te houden; dan maar een aantal dingen niet. Een voorbeeld: nu neem ik elke dj-gig die ik krijg aangeboden, aan. Dat brengt nu cash, maar voor de toekomst is het helemaal niet zo handig. Ik doe van alles en uiteindelijk vraag ik me weer af wat ik nou echt wil. Dat is iets waar ik eigenlijk op moet letten.

 

IS HET NU NOODZAAK TOCH GIGS AAN TE NEMEN DIE JE NIET ALTIJD WILT?

Dat is soms een beetje noodzaak, ja. Afgelopen september bijvoorbeeld stond ik echt elk weekend twee à drie keer te draaien, op bruiloften en feestjes vooral. Bizar. Allemaal gaaf, allemaal leuk, maar dat is al bijna een hele werkweek, wat betekent dat ik dan niet de energie over heb tijdens de rest van de week om andere dingen te doen. Dat is niet handig, dus nu probeer ik dat maximaal één keer per weekend te doen. Als ik daarentegen in een club of op een festival moet draaien dan doe ik dat er wel bij, dat is echt helemaal mijn ding.

 

WAT IS JE EIGEN DING? WAT VOOR MUZIEK DRAAI JE?

Disco, oude classics en huidige pop en dat dan allemaal in een remix zodat het een lekker dansbare, lichte housevorm is. Het moet toegankelijk zijn, uplifting en vol energie. Mensen moeten dansen.

 

HOE WEET JE HOE JE MENSEN AAN HET DANSEN KRIJGT?

Het gaat erom dat je je doelgroep begrijpt en daar moet je mee aan de slag. Kijken wat aansluit en wat niet. En met licht en geluid moet je gewoon je werk snappen en verder niet teveel praten en met moeilijke technische details komen. Gewoon 'joh wat heb je nodig? Ok, ga ik voor je regelen'.

 

MAAKT HET JE SOMS OOK ONZEKER, DAT HET SUCCES VAN JE BEDRIJF AFHANKELIJK IS VAN JOU?

Onzeker is niet het juiste woord, maar het voelt soms wel alsof de hele wereld op mijn schouders drukt en dat is niet altijd prettig. Zo werk ik bijvoorbeeld slecht onder financiële stress en dat is gewoon echt irritant. Weet je, als ineens een x aantal klanten niet heeft betaald, dan zijn dat van die ondernemersdingen die echt vreselijk zijn. Dan bedenk ik me wat ik daardoor allemaal niet kan doen en dan is het plotseling hel. Gelukkig ben ik niet iemand die bij de pakken neer zit, dus na een nachtje slapen is het allemaal weer prima. Maar zo nu en dan is in je eentje ondernemen heel eenzaam. Af en toe mis ik bepaalde impulsen. Het leuke van met z'n tweeën of drieën werken is dat je samen veel meer kunt. Ik zou het dan ook niet vervelend vinden om met een actieve partner te gaan samenwerken.

 

WAT ZIJN VOOR JOU DE MOOIE KANTEN VAN HET ALLEMAAL ALLEEN DOEN?

Het allermooiste is dat je altijd je onderbuik gevoel kan volgen, je hoeft je niet te laten beïnvloeden door anderen. Het is echt: ik zet het neer, ik maak iets. En ik denk dat dat ook het mooiste van het hele ondernemen is, het is gewoon helemaal mijn ding.

 

WAT WAS JE GROOTSTE UITDAGING TOT NU TOE?

Op persoonlijk vlak het overleven van mijn burn-out. Zakelijk gezien? Ik ben een workaholic. Ondernemen is niet 40, 50 of 60 uur werken, maar 24/7. Het stopt nooit en dat vind ik heel moeilijk. Ik kan lastig ontspannen, moeilijk loslaten en ik ben er heel bewust van dat ík het moet doen. Het blijft een struggle.

 

WIE OF WAT INSPIREERT JE?

Muziek, mensen en rust. Als ik op mijn dakterras zit of aan de gracht in Amsterdam dan heb ik binnen een seconde het gevoel dat ik op vakantie ben en kan ik eindelijk ontspannen. In ontspannen toestand komen de beste ideeën bij me op. Misschien raar, naja ik weet niet of het raar is, maar ik vind het ook heel inspirerend om gewoon met mensen in gesprek te gaan. Bij bepaalde type mensen waar ik gewoon lekker mee level kan ik helemaal hyper worden als iemand iets zegt en dat dan een trein aan ideeën in beweging komt.

 

HEB JE OOIT EEN ADVIES GEKREGEN DAT JE HEEFT GEHOLPEN EN WAAR JE NOG VAAK AAN DENKT?

Een oud- collega van mij zei altijd 'loslaten is alles hebben'. Zo nu en dan komt die gedachte weer bij me op en dan denk ik 'oh ja, laat maar gaan' en dan kan ik weer verder. Mijn eigen motto is carpe diem: leef vandaag en niet morgen.

 

ALS LAATSTE, HEB JE NOG EEN PAAR WIJZE WOORDEN VOOR ANDERE ZELFSTANDIG PROFESSIONALS?

Volg je passie! Zorg ervoor dat 80% van wat je doet je energie oplevert. Als dat niet zo is, gooi je leven dan om, want het is het gewoon niet waard. Leef vandaag en niet morgen.

InterviewThamara Zijlstra