Het grote misverstand rond locatie-onafhankelijkheid

Een tijdje terug, toen ik nog in Nederland was, zat ik met een goede bekende in een café en dronk ik de ene na de andere koffie verkeerd terwijl we zo'n twee uur aan het kletsen waren. Tijdens dit gesprek zei hij iets tegen me wat nu al een tijd een beetje verwondert door mijn hoofd spookt. Hij zei: 'Thamaar, je verkondigt altijd dat je locatie-onafhankelijk bent en non-stop op reis bent, maar ondertussen zit je nu alweer maanden in Nederland en daarvoor was je weliswaar in het buitenland maar zat je gewoon zes maanden lang op één plek. Zoveel reis je dus helemaal niet.' 

Van binnen lachte ik een beetje. Het is niet de eerste keer dat ik dit hoor namelijk en ik zie regelmatig mensen deze zelfde gedachten denken, gedachten die ze alleen nooit naar me zullen uitspreken. Ik lachte van binnen, omdat deze beredenering gebaseerd is op een misverstand. Geen misverstand over mijn reizende bestaan, maar over de definitie van locatie-onafhankelijkheid.  

Locatie-onafhankelijk wonen en werken lijkt in deze tijd van de digital nomads, wereldburgers en laptop lifestylers een synoniem te zijn voor het bezoeken van en verblijven op exotische locaties aan de andere kant van de wereld. Als we locatie-onafhankelijkheid op deze manier definiëren slaan we echter niet alleen de plank mis, maar we beroven onszelf ook van een enorme vrijheid die we anders zouden kunnen ervaren. 

Zuigen aan een rietje gedoopt in het melkerige sap van een kokosnoot en werken op je laptop met uitzicht op een azuurblauwe oceaan is een mogelijkheid die je hebt als je locatie-onafhankelijk bent, maar het is geen noodzaak. Locatie-onafhankelijk zijn betekent dat je niet afhankelijk bent van een vaste locatie om te wonen of te werken. De één vult dat in door geen vaste woning te hebben en continu ergens anders te wonen, terwijl de ander wel een eigen woning huurt of heeft gekocht maar niet dagelijks op een kantoor wordt verwacht om haar werk te kunnen doen. 

Als je locatie-onafhankelijk bent woon je altijd ergens en werk je altijd ergens, maar het hoeft simpelweg niet altijd dezelfde plek te zijn. Niet hetzelfde huis of hetzelfde bureau.  

Locatie-onafhankelijkheid komt in verschillende vormen, maar in elke vorm heb je een bepaalde mate van vrijheid om je te verplaatsen. Dat maakt je een reiziger en reizen is niet gebonden aan grenzen. 

Jarenlang heb ik gewoond, gestudeerd of gewerkt op exotische bestemmingen. Zuid Afrika, Zimbabwe, Peru, Thailand, Syrië, Nieuw Zeeland, Spanje, etcetera etcetera. Het was ver weg, het was anders, het was heerlijk. Het was locatie-onafhankelijk. Veel van deze landen heb ik bezocht en doorkruist voordat Blueberry Dynamic bestond. Sinds ik online in business ben en de ambitie heb een mooi en welvarend bedrijf op te bouwen en levend te houden zijn mijn reizende behoeftes verandert. Om een bedrijf stevig neer te zetten en te laten floreren moet je er namelijk veel, heel veel, tijd in steken. Iets wat onmogelijk is als ik me continu verplaats in vliegtuigen en bussen en door woestijnen en jungles. De manier waarop ik reis verandert dus mee met mijn behoeftes, maar het maakt me geen druppel minder locatie-onafhankelijk. 

Het afgelopen jaar heb ik grofweg een half jaar in Israël gewoond en een half jaar in Nederland en in beiden landen heb ik zeker niet stilgezeten. In Nederland heb ik in Amsterdam gewoond, op de Utrechtse Heuvelrug en in Drenthe. Ik heb op een boot gewoond, op een boerderij en in een caravan in het bos. Alleen in Amsterdam al heb ik op vijf verschillende plekken gewoond. In Israël heb ik in de woestijn in het zuiden gewoond, aan het strand in het midden van het land en in de bergen in het noorden. Ik ben in Portugal geweest en in Duitsland. In Amsterdam heb ik er een sport van gemaakt om steeds voor mij nog onbekende locaties op te zoeken. En nu, nu ben ik weer terug in mijn geliefde woestijn in het zuiden van Israël. Daar waar de weidsheid van de Negev overgaat in de hoge bergen van de Egyptische Sinaï woestijn. 

Of je nou werkt vanaf een tropisch eiland of thuis in Nederland maakt helemaal niets uit. Locatie-onafhankelijk wonen en werken kan overal. Met je laptop van de werkkamer boven naar de keukentafel beneden lopen en je werk voortzetten maakt je al locatie-onafhankelijk. Van huis met je laptop naar een café of de bibliotheek lopen en op deze plekken werken maakt je locatie-onafhankelijk. En af en toe werken vanaf een besneeuwde bergtop of een zonovergoten strand ook. 

Als we alleen maar buiten de landsgrenzen denken beperken we ons enorm. De vrijheid van locatie-onafhankelijk wonen en werken ligt binnen handbereik.