Het verrassingseffect van een niet-gehaalde deadline

Gister had ik een deadline en die heb ik niet gehaald. Dat was niet mijn schuld, maar die van de jongen die met zijn hoogwerker de elektriciteitsmast raakte en daardoor het hele dorp zonder internet, licht en koffie liet zitten. Deed hij natuurlijk niet expres, maar ik was wel even goed de sjaak. Voor B. Business, de opleiding tot virtual assistant, staan alle lessen klaar in een online leeromgeving en moet ik elke week vlak voor publicatie enkele manuele handelingen doen om het materiaal live te zetten. Niet heel ideaal natuurlijk en daarom wordt de opleiding momenteel ook volledig vernieuwd, maarja nu is het dus wel zo. Hebben de deelnemers overigens nooit last van, totdat een jongen met zijn hoogwerker mijn internetverbinding per ongeluk doet laten verdwijnen. 

Als ondernemer en online werker heb je een grote verantwoordelijkheid voor je onderneming en voor het welzijn van je klanten en gelukkig veel invloed op het verloop hiervan. Tot het moment dat je dat ineens niet hebt. Omdat het internet uitvalt, omdat je je vader met spoed naar de EHBO moet brengen of omdat je dak eraf waait (allemaal waargebeurd). Of om een andere hele goede reden natuurlijk. Maar het kan gebeuren dus. En als dat zo is zit je waarschijnlijk keihard te balen, want er zijn mensen die op je rekenen. Collega's die afhankelijk zijn van jouw input of klanten die betaald hebben om iets van je te ontvangen. 

Toen ik gister dus niet kon leveren wat ik had beloofd heb ik snel al mijn opties afgewogen. Ik zit hier in de woestijn in het Midden Oosten, in the middle of nowhere, en ondanks het high-speed internet dat we hier altijd hebben waren mijn mogelijkheden beperkt op het moment dat het er niet meer was. Uiteindelijk heb ik een uur rond een toren lopen ijsberen om genoeg signaal op te vangen om via mijn mobiele netwerk alle deelnemers aan B. Business een korte mail te sturen en ze te vertellen dat het lesmateriaal niet zou verschijnen die dag. Ik baalde als een stekker. 

Vanmorgen deed alles het weer en heb ik eerst geconcentreerd aan een project gewerkt voordat ik mijn mail en Whatsapp heb geopend. Misschien een beetje suf dat ik dat niet als eerste heb gedaan, want ik had verschillende ongeruste berichten over waar het lesmateriaal bleef. 'Huh', dacht ik, 'hebben ze de mail niet ontvangen'? Dat bleek dus het geval. Mijn uurtje rond de toren hangen heeft niet eens een verschil gemaakt, ook al dacht ik van wel. 

Fuck, fuck, fuck. Een afspraak niet nakomen is één ding, maar ik had ze er dus niet eens van op de hoogte gesteld. 

En toen appte één van de deelnemers me iets wat ik absoluut niet had verwacht. Woorden die alles direct in een ander daglicht plaatsten. Ze zei, in ongeveer deze woorden: "Balen dat het niet lukt met versturen. Het was even vervelend, maar direct dacht ik 'wow, wat heerlijk eigenlijk'. Niet weten of je internet hebt hoort ook bij het werken als virtual assistant. Hiervoor moet je meteen je creativiteit aanboren en dat heb je gedaan. Ik kan niet wachten om ook zulke 'vervelende' ervaringen op te doen."

Een dikke glimlach verscheen op mijn gezicht. Wat een heerlijke gedachte en wat fijn dat ze me dat gewoon vertelt. Ineens voelde mijn fuck-up iets minder vervelend. Want ik kon er niks aan doen en het hoort er inderdaad bij. Het is onderdeel van een keuze die ik heb gemaakt, de keuze om de wereld rond te reizen en vanaf onbekende plekken mijn werk te doen online. Dit geldt ook voor jou als ondernemer. Als online werker en als virtual assistant. Je gooit alles in de strijd om goed werk te leveren en je afspraken na te komen, en af en toe lukt het gewoon even niet. C'est la vie. Het levert je wel weer een avontuur op én een blog post. En in dit geval een enthousiaste deelnemer die alleen maar enthousiaster is over dat waar ze mee bezig is.

Van tevoren weet je dus nooit of iets wat op het eerste oog fout lijkt dat ook daadwerkelijk is. Een goed argument om jezelf niet gek te maken en dingen te laten zijn voor wat ze zijn op het moment dat je weinig invloed hebt op je externe omstandigheden. 

BusinessThamara Zijlstra