Hoe de keuzepiramide je helpt niet overal ja tegen te zeggen

 

Ben jij ook zo'n nieuwsgierige enthousiasteling met de neiging om al het leuks dat op je af komt, aan te grijpen? Omdat je overal een mogelijkheid in ziet of een leerzame les?

Heel vaak te gek, leuk en fantastisch, maar soms raak je er ook door van je pad af.

En nou hoeft dat op zich geen punt te zijn. Een pad is namelijk niet altijd recht (meestal niet).

Maar als je ambieert om bij punt B aan te komen, dan kan het soms vermoeiend zijn om dat via C, F, Y en Z te doen.

Op het moment dat ik het zelf heel erg nodig had om van A rechtstreeks naar B te gaan, in plaats van via allerlei omwegen, heb ik – op aanraden van mijn allerbeste vriend – een keuzepiramide opgezet en in gebruik genomen.

Het principe is belachelijk simpel en verbazingwekkend leerzaam en waardevol.

Die van mij zag er zo uit:

 
 
 
 

De keuzepiramide is niets anders dan een persoonlijk en praktisch hulpmiddel, dat je er af en toe bij kan pakken als je keuzes moet maken.

Meestal gebeurt dit op het moment dat er een nieuw idee, project of uitnodiging op je pad komt waar je erg enthousiast over bent.

Met behulp van de keuzepiramide kun je bepalen of 'het nieuwe enthousiaste plan' je zo snel mogelijk bij B brengt, via een grote omweg of helemaal niet.

 

PRAKTISCH

Het werkt als volgt:

* formuleer in één zin wat je wil bereiken met je bedrijf (je   doel, bestemming B). Tip: maak dit zo specifiek en gedetailleerd mogelijk.

* formuleer enkele vragen, die elk essentieel zijn om te bereiken wat je daarvoor in één zin hebt geformuleerd. Let op: het aantal vragen verschilt per persoon en per doel. Belangrijk is dat ze specifiek en meetbaar zijn en dat alle vragen samen de som van het totaal zijn.

That's it!!

Telkens als er iets te geks op je pad komt haal je de piramide erbij. Elke vraag die je hebt opgeschreven moet je met een volmondig 'JA' kunnen beantwoorden. Als dat zo is, dan kun je het nieuwe project met beide handen aanpakken.

Beantwoord je niet alles met ja? Dan ga je het project niet aan. Dat lijkt soms lastig, maar uiteindelijk valt dat meestal mee. Je zult namelijk zien, dat er vervolgens iets anders op je pad komt dat veel beter bij je past.

Omdat ik nogal eigenwijs ben, heb ik de keuzepiramide lange tijd boven mijn computer gehangen; zo kon ik er niet omheen.

Na het lange tijd gebruikt te hebben, heb ik de keuzepiramide visueel in mijn hoofd opgeslagen. Het erbij halen van mijn drie vragen ging toen automatisch.

Eens in de zoveel tijd check ik echter of mijn piramide nog accuraat en relevant is. Soms moet je er namelijk aan schaven of een hele nieuwe piramide maken.

En dat is prima. De ontwikkeling van je bedrijf is natuurlijk hartstikke dynamisch.

 

NO-BULLSHIT ADVIES, VIP DOWNLOADS EN BEHIND-THE-SCENE DETAILS RECHTSTREEKS IN JE INBOX, SAY YES?
Voor virtual assistants die klaar zijn met wat 'moet' en 'hoort' en verlangen naar meer vrijheid en avontuur, om gewoon knalgoed te worden op je eigen manier.