'We werken maar vier uur per dag'

Een interview met websitebouwer en wonderlijk werker Diana Zwerink-Vermeij

 
Diana in Mexico

Introductie

Diana en haar man Steven zijn online werkende wereldreizigers. Verknocht aan Mexico (ze zijn daar in 2013 getrouwd en wonen nu tijdelijk in Tulum) en als team werken ze aan projecten waar hun hart sneller van gaat kloppen. Dat doen ze door als Fervente Vertellers websites te bouwen en door anderen te stimuleren te leven en werken op je eigen voorwaarden. Dat noemen ze Wonderlijk Werken.

Ik stuitte op de website van Diana en Steven Zwerink toen ik iets zocht op Google. Ik weet niet exact wat, het is alweer lang geleden, maar ik vermoed dat het te maken had met een tropisch strand, je droomleven en online werken. Want dat is tekenend voor Steven en Diana. Via Skype hebben we nu een paar keer contact gehad, want wat zijn deze twee mensen ontzettend leuk. Ze zijn een te gek voorbeeld van doen waar je je goed bij voelt en nee zeggen als iets je niet bevalt. En ze werken ook nog eens maar vier uur per dag. Hoe ze dat doen? Ik interviewde Diana.

 
 

Het Interview

WAAROM DE COMBINATIE VAN FERVENTE VERTELLERS EN WONDERLIJK WERKEN?

Op deze manier combineren we praktisch met passie. Van de websites die we bouwen kunnen we in ons levensonderhoud voorzien. Nederlandse klanten betalen ons met geld, maar in het buitenland ruilen we onze diensten voor bijvoorbeeld gratis onderdak, eten en drinken of een reparatie aan onze Volkswagen bus. Het neerzetten van een verhaal (wat wil je bereiken met je website?) vinden we erg leuk om te doen. Maar ons hart ligt bij onze andere activiteit: Wonderlijk Werken. Hier beginnen we van te stralen en we willen er het liefst de hele dag mee bezig zijn, alleen verdienen we er bijna geen geld mee. Dat is echter ook niet ons uitgangspunt. We vinden het belangrijk om onze ervaringen te delen en om op deze manier iets terug te geven aan de maatschappij. Fervente Vertellers maakt het voor ons mogelijk om al reizend te werken, zodat we daarnaast veel tijd kunnen besteden aan Wonderlijk Werken.

 

DOEN JULLIE BEIDE PROJECTEN HELEMAAL SAMEN?

Ja, al hebben we wel verschillende skills in ons team. Wat betreft de websites, houd ik me vooral bezig met conversie. Op veel websites zie je dat er tijd is gestoken in leuke plaatjes en een mooi font, terwijl de conversie echt nul is. Ik denk na over de informatiestructuur en ik schrijf de code. Steven is van het visuele: beeld, video's integreren, slideshare presentaties. Door beeld te combineren met woord, kun je een mooi verhaal vertellen.

 

HEBBEN JULLIE HIERVOOR GESTUDEERD?

Ja en nee. We hebben beiden een diploma in Economie en Marketing, maar we hebben hard gestudeerd om de kennis op te doen die we nu hebben. Ik ben me zelfstandig gaan verdiepen in HTML, social media en meer webgerelateerde vaardigheden. Alles wat ik nu weet, heb ik online geleerd, voornamelijk via de website Lynda.com, waar ze een grote variatie aan videocursussen aanbieden.

 

LEREN JULIE OP DEZE MANIER OOK WELEENS NIEUWE VAARDIGHEDEN, NADAT JE EEN OPDRACHT AL HEBT GEACCEPTEERD?

Ja dat gebeurt wel eens, een beetje bluf hoort erbij. Maar ik vind dat je moeite moet doen om nieuwe skills te leren en veel te oefenen. We bieden ook weleens leerkorting aan aan een klant als we een project graag willen doen maar enkele vaardigheden nog niet beheersen. De meeste klanten vinden dat erg leuk.

 

HOE KOMEN JULLIE AAN KLANTEN?

Sinds we in 2011 zijn begonnen zijn we altijd via via aan opdrachten gekomen. We hebben pas na de zomer van 2014 een website voor onszelf gemaakt, zodat we ook op die manier onze diensten kunnen aanbieden. Daarnaast houden we een blog bij en zitten we veel op Twitter en Facebook.

 

IETS NIET KUNNEN HOUDT JULLIE NIET TEGEN EEN PROJECT AAN TE NEMEN. WAT VINDEN JULLIE NOG MEER BELANGRIJK?

We zeggen alleen ergens ja tegen als het ons een "Hell yes"-gevoel bezorgt. Dat betekent dat het project ons aan het stuiteren moet brengen van enthousiasme [opgetogen klapt ze in haar handen - ze stuitert al bij het vertellen ervan]. Als we dit gevoel niet ervaren dan wijzen we het af.

 

OOK ALS JE HET GELD NODIG HEBT?

Zelfs dan. Drie maanden voor onze bruiloft hadden we maar €200,- op onze rekening, terwijl we €4000,- nodig hadden om onze dag te realiseren. We leven in Mexico relatief goedkoop en dit was een enorm groot bedrag voor ons. We kregen de mogelijkheid voor een grote klus, maar Steven vond de klant een uit de hoogte doende l*l (excuséz-moi). We hebben het project dus niet aangenomen. Ja zeggen tegen zoiets kost veel meer energie dan het waard is. Twee weken later kwam er een supergaaf project op ons pad, voor een grote telecom aanbieder in Nederland. We willen niet meer alleen voor het geld werken, we willen lol hebben in wat we doen. Maar ik ben me er wel van bewust dat als we in Nederland zouden wonen we meer moeten werken dan de vier uur per dag die we nu doen.

 

WAT, JE WERKT MAAR 4 UUR PER DAG? TELL ME MORE.

's Ochtends beginnen we met sporten en daarna ontbijten we uitgebreid – zo'n 1,5 uur. Daarna werken we twee uur aan klantprojecten en vervolgens gaan we één of twee uurtjes naar het strand en lunchen we. In de middag besteden we twee uur aan Wonderlijk Werken en 's avonds gaan we nog een stukje zwemmen of mountainbiken bijvoorbeeld. Met die ene twee uur verdienen we geld en met die andere niet. Deze levensstijl is één van de grootste vrijheden die ik voor mezelf heb gecreëerd en daar wil ik nooit meer afstand van doen.

 

JE ZEGT DAT JE DIT LEVEN BEWUST HEBT GECREËERD, HOE HEB JE DAT GEDAAN?

Ik had een goede baan bij een groot bedrijf en wilde carrière maken, veel kunnen shoppen en een mooie auto rijden. Ik wilde directeur worden en ik heb vijf jaar heel hard gewerkt om dat te bereiken. Toen een vriendin van mij ernstig ziek werd en ik veel met haar in het ziekenhuis was, zag ik daar zoveel zaken die naar mijn idee beter konden. Dat zette me aan het denken. Voor het eerst stelde ik mezelf de vraag of ik het wel leuk vond wat ik deed. Toen realiseerde ik me dat ik niet leefde, zo voelde het echt. Ik wist dat ik mijn tijd en energie aan iets anders wilde besteden dan aan wat ik toen elke dag deed. Het heeft een jaar geduurd voordat ik ontslag durfde te nemen. Ik ben gaan uitzoeken wat ik eigenlijk kan en wat mijn specifieke talenten zijn. Vervolgens heb ik echt iets gedaan met mijn ideeën om de zorg te innoveren. Verschillende producten die ik heb ontwikkeld, zijn geïmplementeerd in het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen, anderen zijn geflopt. Maar dat is niet erg, het was een groot experiment.

 

WAS JE ONTSLAG DE EERSTE STAP NAAR MEER ZELFKENNIS EN -VERTROUWEN?

Jazeker. Mijn zelfvertrouwen is enorm gegroeid. Gek genoeg had ik in mijn functie op kantoor altijd het idee dat het bedrijf wel voor mij zou zorgen. Ik dacht dat mijn dromen hen wat zou schelen, maar achteraf was dat een beetje naïef. Je moet altijd je eigen hart centraal houden. Waarom doe je wat je doet? En als dat past bij de missie van het bedrijf waar je werkt, dan is dat perfect, maar als het twee verschillende werelden zijn, niet.

 

JE BENT NU ZP-ER, VIND JE HET ENG DAT ALLES OP JOUW SCHOUDERS LIGT?

Op het moment, nu in 2014, minder en minder. Maar toen we net uit Nederland vertrokken dacht ik nog heel planmatig. Vanuit mijn opleiding en werk ben ik opgegroeid met het idee dat als je iets wil je het moet plannen, er acties op moet zetten en moet werken met deadlines. Ik wilde alles in Excel- sheets stoppen. Ik dacht dat als ik iets plande en het in een Excel- sheet zette, het echt zou gebeuren. De controle was voor mij heel belangrijk en ik heb moeite gehad dat los te laten. Langzaamaan ben ik meer gaan vertrouwen op wat er op mijn pad komt. Dat klinkt misschien een beetje new age, maar ja. Mijn moeder vraagt me weleens '..en wat als er nou niets op je pad komt'? Maar daar denk ik nooit aan, want er komt altijd iets op je pad. Het leven is dynamisch, het staat nooit stil. Als er dingen op je pad komen die je mooi vindt, dan omarm je ze en als je het niks vindt, laat je het gewoon gaan.

 

WIJZE WOORDEN. HEB JE NOG EEN SUPERGOED ADVIES VOOR ANDEREN DIE OOK WONDERLIJK WILLEN WERKEN?

Het helpt mij altijd enorm om nieuwe dingen die ik wil doen, als experiment te zien. Dit werkt heel goed als je iets eng vindt, je een grote beslissing moet nemen of als je bang bent om op je bek te gaan. Want van experimenten mag je leren en ze moeten bijna mislukken. Sterker nog, je moet op je bek gaan, anders maak je geen stappen.

InterviewThamara Zijlstra