Ik moet in beweging blijven om goed werk te leveren

Een interview met fotograaf Fleur Beemster

 

Op een zaterdagmiddag spreken we elkaar in een Italiaanse delicatessenzaak in de Amsterdamse Jordaan, 'omdat mensen daar niet zo hard schreeuwen'.

Het is alweer jaren geleden, dat Fleur Beemster mij als onbekende via via uitnodigde voor een kop koffie, om in ruil daarvoor mij het hemd van het lijf te vragen over mijn leven in Kaapstad, Zuid Afrika. Sindsdien hebben we contact, want wat een shiny persoonlijkheid met passie voor haar werk. Ze is vooral geïnteresseerd in menselijke interactie en fotografeert in zowel binnen- als buitenland. Deze reizende enthousiast is altijd zelfstandig professional geweest en ik ben dan ook benieuwd, wat dit betekent voor de manier waarop ze haar leven leidt.

 

Het Interview

IK BEGIN ALTIJD MET MIJN BELANGRIJKSTE VRAAG. WAAROM DOE JE WAT JE DOET?

Ik ben vooral fotograaf omdat ik fotograferen erg leuk vind. Maar ook omdat ik houd van diversiteit, ik houd ervan om elke dag iets anders te doen. Ik kan slecht tegen sleur en moet in beweging blijven om goed werk te kunnen leveren. Als fotograaf heb ik een heel vrij beroep, dat vind ik fijn.

 

WANNEER WIST JE DAT JE FOTOGRAAF WILDE ZIJN?

Het was een logische stap, als jong meisje had ik altijd al een camera in mijn handen. Er was een tijd dat ik dierenarts wilde worden, maar toen ik erachter kwam dat je dan ook beesten moet laten inslapen, wilde ik niet meer [ze lacht hard]. Toen ik me afvroeg wat ik dan heel erg leuk vond, wist ik eigenlijk direct dat het fotografie was.

 

ALS FOTOGRAAF LIJKT HET EEN LOGISCHE STAP OM ZELFSTANDIG TE GAAN WERKEN. VOEL JIJ DAT OOK ZO OF ZOU JE GRAAG DEEL UIT WILLEN MAKEN VAN EEN COLLECTIEF?

Echt no fucking way. Ik houd ervan om eigen baas te zijn. Weet je, alles is afhankelijk van mij. Ik hoef me nooit te verantwoorden en met niemand rekening te houden. Natuurlijk wel met de opdrachtgever, maar ik heb geen baas aan wiens verwachtingen ik moet voldoen. Ik ben de baas en dat vind ik fijn.

 

JE BENT DUIDELIJK ENTHOUSIAST OVER HET ZELFSTANDIG WERKEN. WORD JE ER SOMS OOK ONZEKER VAN DAT HET JUIST ALLEMAAL AFHANKELIJK IS?

Jawel. Ik reis ook nog eens veel en voor de projecten waaraan ik werk op reis, word ik zelden betaald. Of laat ik zeggen, niet op dat moment. Daar word ik wel onzeker van. Soms heb ik één week van de maand niets te doen en dan denk ik 'wat als ik straks weer een week niets heb?'. Maar op de een of andere manier komt er daarna wel weer iets op mijn pad. Misschien heb ik die onzekerheid ook nodig om dit zelfstandige bestaan te laten werken. Alsof ik hierdoor net wat harder loop. Ik weet niet precies hoe het werkt, maar het gaat altijd ongeveer op deze manier en het gaat altijd goed.

 

VERDIEN JE ER GENOEG MEE?

Ja! Het is geen vetpot, maar ik kom ervan rond. Naja, ik reis veel, dus eigenlijk gaat het gewoon heel goed.

 

IS ER IETS DAT JE HEEL BEWUST INZET OM NIEUWE OPDRACHTEN BINNEN TE HALEN?
 

Helemaal niet. Eerlijk gezegd vraag ik me soms ook weleens af hoe het komt dat ik steeds weer opdrachten krijg. Ik haal alles binnen via mond-tot-mond reclame. Ik lever ergens werk af en dan zit er net iemand bij die voor zijn initiatief ook foto's nodig heeft. Dan word ik gebeld. Soms heeft zo iemand mijn foto's niet eens gezien.

 

OPDRACHTGEVERS KOMEN DUS NAAR JOU TOE? LUCKY BASTARD, WAT EEN GOEDE POSITIE.

Als je het zo zegt, ja hè? Wel is het zo, dat als ik op een feest of andere happening ben, ik me ervan bewust ben dat ik even moet vertellen wie ik ben en wat ik doe. Stel dat er een potentiële klant aanwezig is?

 

DUS JE BENT JE ERVAN BEWUST HOE JE OVERKOMT EN WELK VERHAAL JE VERTELT?

Ja, en daar moet ik ook constant aan blijven werken. Een zakelijke vriendin zei laatst nog tegen me dat mijn elevator pitch niet zo goed meer is. Ik ben het met haar eens dat ik daar weer eens voor moet gaan zitten, je verhaal verandert namelijk in de loop der jaren.

 

IS ER IETS DAT JE ZOU KUNNEN DOEN OM MEER OPDRACHTEN TE KRIJGEN?

Zeker, ik zou zelf opdrachtgevers kunnen zoeken bijvoorbeeld, maar dat is heel veel werk. Weet je wat het is? De fotografiewereld in Nederland is erg klein. Om door te dringen in de nog kleinere wereldjes binnen die al kleine wereld, moet je connecties hebben, die moet je eerst opdoen. Het gaat allemaal om connecties. Mensen komen wel naar mij toe, maar als ze mij niet aardig zouden vinden dan gebeurt ook dat niet. De gunfactor is cruciaal.

 

LEUK DAT JE DAT ZEGT, MERK JE DAT GOED?

Ja, heel erg, dit is gewoon zoals het is. In combinatie met goed werk leveren natuurlijk.

 

WELKE ROL SPEELT ONLINE COMMUNICATIE VOOR JOU?

Ik heb een website en ben aanwezig op verschillende social media. Op mijn website heb ik weinig verkeer dat er zomaar strandt, maar als ik een mogelijke opdrachtgever heb, dan verwijs ik deze altijd door naar mijn website. Het is mijn portfolio. Daarnaast heb ik een Facebookbedrijfspagina. Deze houd ik bij en ik merk dat er altijd nieuwe likes bij blijven komen. En ik ben net gestart met instagram, op aanraden van iemand die daar veel klanten mee binnenhaalt. Ik ben het nog een beetje aan het onderzoeken, maar ik kan me nu al helemaal voorstellen dat het kan werken. Het lijkt wel alsof de hele wereld zich daar bevindt.

 

VIND JE HET LEUK OM NIEUWE MOGELIJKHEDEN TE ONDERZOEKEN OM JEZELF TE PROMOTEN?

Wat betreft Instagram, daar had ik eigenlijk helemaal geen zin in. Maar ik zie het nut ervan in. Iedereen gebruikt het, omdat het werkt. Het ligt er ook aan, of je alleen met de generaties boven je wilt werken, of dat je later ook met de generaties onder je wilt werken, dan moet je meedoen. Ik houd graag mijn opties open.

 

IS ER IETS OF IEMAND WAAR JE VEEL INSPIRATIE UITHAALT?

Ja, zeker. Ik haal veel inspiratie uit kunstvormen als dans, theater en muziek. Deze prikkels heb ik nodig. Niets specifieks, gewoon niet teveel van hetzelfde. En ik haal veel uit het merk La Bong. Het is meer dan alleen een fashion brand. Het hele concept is gebaseerd op de state of mind 'overcome to become'. Het is een manier van kijken naar de wereld. Enorm inspirerend.

 

IS ER IETS WAT JE OP DIT MOMENT NODIG HEBT OM JE VOORUIT TE HELPEN?

Moeilijk, ik weet het eigenlijk niet. Ik kan je wel vertellen wat ik leuk zou vinden. Ik zou graag gevraagd worden om voor een organisatie of tijdschrift uitgezonden te worden naar een land in Afrika, om daar een bepaald onderwerp vast te leggen. Dat idee houd ik altijd in mijn achterhoofd.

 

ALS LAATSTE, WELK ADVIES HEEFT JOU ENORM GEHOLPEN EN IS WAARDEVOL VOOR ANDEREN?

Hou het leuk voor jezelf. Jij bent je bedrijf. Als je geen plezier meer hebt in wat je doet, ga dan alsjeblieft iets anders doen, dat is voor iedereen beter. En startende ondernemers adviseer ik alles aan te nemen. Je komt er niet, als je vanaf het begin van alles afwijst omdat je het niet zo leuk vindt. Wees niet picky. Het helpt je ervaring op te doen en je netwerk te verbreden.

InterviewThamara Zijlstra