Stap 1 om als zelfstandig ondernemer je droombedrijf te bouwen

 

Ik ken veel zelfstandig ondernemers, die vreselijk gepassioneerd zijn over het werk dat ze doen, maar die worstelen met het ontwikkelen van hun bedrijf en hun leven als zelfstandig ondernemer naar het niveau waarvan ze dromen. Ooit stuitte ik op een leuk en waardevol psychologisch onderzoek, waar ik nog vaak aan terug denk. Een praktische methode, die niet altijd als zodanig wordt opgemerkt en daardoor naar mijn mening enorm wordt onderschat.

Uit onderzoek is namelijk aangetoond dat de juiste mindset het verschil kan zijn tussen het blijven dromen over je wensen en ze waarmaken.

 

De gedachte die je aanneemt voor jezelf is van grote invloed op de manier waarop je je leven leidt. Het kan bepalen of je de persoon wordt die je wilt zijn en of je waarmaakt wat je belangrijk vindt.
— Carol Dweck

 

Als jij geen vertrouwen hebt in jezelf als zelfstandig ondernemer en in het realiseren van je droombusiness, wie heeft het dan wel?

 

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK

De Amerikaanse psycholoog Carol Dweck doet al 20 jaar wetenschappelijk onderzoek naar motivatie onder kinderen. De uitkomsten uit dit onderzoek zijn naar mijn mening enorm relevant voor volwassenen en zeker voor zelfstandig ondernemers.

Het resultaat van Dweck's onderzoeken: onderscheid tussen twee persoonlijkheidsmindsets; een fixed mindset en een growth mindset.

Dat betekent het volgende:

Kinderen met een fixed mindset zijn ervan overtuigd dat hun karakter, hun intelligentie en hun creatieve vermogen aangeboren zijn en niet te veranderen. Hierdoor denken ze dat ze dat hun succes in het leven afhankelijk is van hun aangeboren capaciteiten. Situaties waarin ze mogelijk zouden kunnen falen gaan ze daarom uit de weg, zodat ze altijd succesvol zijn.

Uit ervaring weet ik dat je hierdoor je eigen dromen kan saboteren. Uit angst of onzekerheid dat iets fout kan gaan, houd je jezelf tegen te groeien.

Kinderen met een growth mindset daarentegen denken het tegenovergestelde. Zij geloven dat hun aangeboren kwaliteiten alleen een basis zijn, van waaruit ze verder kunnen bouwen. Iets nog niet weten of niet kunnen is voor hen een uitdaging om zich te ontwikkelen en beter te worden. Falen zien ze dan ook niet als iets negatiefs, maar als een kans, een leermoment. En eigenlijk noemen ze het daarom ook geen falen.

Deze growth mindset is de basis voor elke zelfstandig ondernemer om je droombedrijf en -leven te kunnen realiseren, op het niveau waarvan jij droomt. En volgens Dweck kan iedereen deze mindset aanleren.

 

ZELFSTANDIG ONDERNEMER

Het onderzoek van Dweck bewijst voor mij wat ik uit eigen ervaring heb geleerd: dat het resultaat van positief en vooruitstrevend denken gigantisch is en essentieel voor een zelfstandig ondernemer om je bedrijf te ontwikkelen.

Dwecks onderzoek laat zien dat we als kleine kinderen al een denkpatroon aanleren, dat sterk bepaalt of we dingen wel of niet aan gaan.

Als volwassene is dit niet anders. Je moet geloven dat het voor jou mogelijk is om te bereiken waarnaar je verlangt.