Waarom ondernemen helemaal niet onzeker hoeft te zijn

 

Ondernemen is onzeker. Punt. Als je de meerderheid van de wereldbevolking mag geloven in ieder geval. Wil je een bedrijf beginnen? Wat doe je jezelf aan, dat is zo onzeker. Run je al een bedrijf? Dat zal wel vermoeiend zijn, niet weten hoeveel geld er elke maand binnenkomt, enzo. Maar ondernemen hoeft helemaal niet onzeker te zijn. Jij bent toch de baas? Je kunt er zelf voor zorgen dat ondernemen je zekerheid biedt. 

Yes, that’s right. Jij bent verantwoordelijk voor het succes van je bedrijf, als het ontzettend goed gaat en ook als dat helemaal niet zo is. Elke beslissing die genomen moet worden, neem jij. Elke keuze, elke dag. Dat betekent ook, dat als jij niet wilt dat je bedrijf je onzekerheid biedt, je er zelf iets op moet verzinnen om zekerheid voor jezelf te creëren. 

Stel, je bent een virtual assistant en je runt dus een online onderneming. Dan kun je ervoor kiezen om op projectbasis te werken, omdat je dat bijvoorbeeld vreselijk uitdagend en interessant vindt. Maar als je de zekerheid van een vast inkomen nog belangrijker vindt, dan is het misschien beter voor je om voornamelijk langetermijnsamenwerkingen aan te gaan. Als permanente sidekick van ambitieuze ondernemers kun je regelen dat je elke maand een vast aantal uur kunt factureren, jaar in, jaar uit. In de online virtual assistant community die ik heb opgezet, heb ik een paar steengoede virtual assistants leren kennen, waaronder meerdere die elke maand gegarandeerd 30, 40 of 50 uur kunnen factureren. Lees: een vast inkomen hebben. 

Een belangrijkere vraag is echter deze: wat betekent onzekerheid voor jou? Word je onzeker van je maandelijkse financiën? Van de variatie aan werkzaamheden? Van de gedachte of je die 4 weken per jaar vakantie die je minstens wilt hebben wel waar kunt maken? Of je de tijd die je met je kinderen kunt doorbrengen wel zelf in de hand hebt? Als we het hebben over ‘de grote onzekerheid van ondernemen’ heeft niemand het erover wat die onzekerheid dan voor jou betekent. Vaak gaat het over geld, maar lang niet altijd.

Natuurlijk heb je als ondernemer te maken met externe factoren die je bedrijfsvoering beïnvloeden, en dingen gaan lang niet altijd zoals gepland. Daar zijn veel verschillende redenen voor, maar het is minder vaak de schuld van de markt, de economische crisis of je moeder, dan je misschien denkt. Want de meest bepalende factor die van invloed is op het succes van je bedrijf (of het wegblijven daarvan dus), ben jij. Want alles wat je doet, elke keuze die je maakt, bepaalt wat er gebeurt met je bedrijf. Het is dus aan jou om de juiste keuzes te maken en daar hoef je maar twee dingen voor te doen: jezelf kennen en op jezelf vertrouwen. 

Je goede en minder florissante eigenschappen en vaardigheden kunnen distilleren is één van de belangrijkste dingen die je moet kunnen om de strijd aan te gaan met je onzekere ondernemersbestaan. Het is de basis van waaruit je keuzes kunt maken en het maakt het mogelijk om volledig te kiezen voor wat je wilt en je met alles wat je hebt op je doel te storten. Is dit hard werken? Absoluut. Maar hard werken betekent niet dat je 80 uur per week moet werken. Het betekent dat je slim moet zijn, pro-actief moet handelen en vooral moet volhouden. En volhouden lukt alleen, als je heel je hart en ziel in je onderneming legt en eerlijk tegen jezelf durft te zijn over de dingen die je wel en niet kunt. Dat betekent dat je op jezelf moet vertrouwen, altijd. Je zult dan ontdekken dat je waarschijnlijk 10 keer stoerder, sterker en capabeler bent dan je dacht. 

Als je weet wie je bent en op je eigen kunnen vertrouwt, dan hoeft ondernemen helemaal niet onzeker te zijn. Jij bepaalt namelijk zelf of je elke maand genoeg verdient. En die externe factoren? Natuurlijk dwarsbomen die je fantastische plannen wel eens. Het goede nieuws is dat je zelf kunt bedenken hoe je daarmee omgaat. And that my dear, is vertrouwen. Ik vind het zelf een enorm rustgevend idee dat ik mijn succes zelf in de hand heb en dat ik van niemand afhankelijk ben om dat voor mij te bepalen. Dat is dus helemaal niet onzeker, dat is ongelooflijk gaaf. 

BusinessThamara Zijlstra