Waarschuwing voor de zelfstandig professional: zorg dat je niet valt

 

Ze zeggen dat vallen en opstaan erbij hoort. Toch?

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt vallen, de ene pijnlijker dan de andere.

Je hebt de categorie van gênante situaties, waarin je bijvoorbeeld iets ronduit ondoordacht zegt tegen een belangrijke klant.

De categorie van verkeerde inschattingen, wanneer je bijvoorbeeld dagen, weken of maanden keihard gewerkt hebt aan wat je nieuwe liefdesbaby is, een nieuw product, en vervolgens flopt het compleet.

Beiden kunnen je blauwe plekken bezorgen en je hart doen bloeden. Auwch.

Maar je komt er wel weer overheen. Je zorgt dat je ervan leert en je gaat 'gewoon' door, toch?

Maar er is nog een categorie. Die waarbij je vol enthousiasme een eerste idee tot tastbaar product wilt ontwikkelen, maar het niet voor elkaar krijgt het product goed vast te pakken.

Anderen wijzen je erop dat je bent vastgelopen. Je zegt tegen jezelf dat je je creativiteit bent verloren of je motivatie ergens bent kwijtgeraakt. En daardoor gewoon niet verder komt.

Ik zeg: je zit helemaal niet vast.

Enthousiasme werkt net als verliefdheid; het kan je mateloos verblinden.

Daardoor ben je gesprongen terwijl je de overkant helemaal niet kon zien. En toen ben je gevallen.

Ik ben ervaringsdeskundige als het aankomt op springen zonder de overkant te kunnen zien. Ik heb hier ontelbare keren blauwe billen aan overgehouden.

Op een gegeven moment kon ik dan ook niet anders dan mezelf een trucje eigen maken om dit proberen te vermijden. Om de teleurstelling van het telkens opnieuw springen en vallen te voorkomen.

De truc is om een evenwichtsbalk te leggen tussen je beginpunt en het punt waar je naartoe probeert te springen; tussen je idee en je grijpbare product, tussen de lancering van je website en het bekend maken ervan, tussen je chaotische en georganiseerde administratie.

Zet kleine stapjes.

Schrijf op waar je nu bent en hoe je wilt dat het er aan de overkant uitziet. En vul in via welke rotsblokken je moet lopen om aan de overkant te komen.

Vermijd shortcuts, ze werken niet.